En diamant er en av de mest ettertraktede edelstenene. Diamanten er dannet i jordens indre under stort trykk og høy temperatur. Diamanten kommer til jordoverflaten ved vulkanutbrudd.

Diamanten består av rent kullstoff ”C”, og er det hardeste mineralet vi kjenner til. På Mohs skalaen ligger den alene på topp.

Mohs skala er en skala for å måle materialets hardhet, eller ripefasthet. Opprinnelig gikk skalaen fra 1-10 hvor diamant var nr.10 og f.eks Topas var nr.8. I dag er skalaen justert fra 1-15. Diamant er fortsatt hardest, og er nr.15 på listen.

Et materiale med hardhet for eksempel 7, kan kun lage ripe i materiale med samme hardhet og lavere, ikke høyere.

Diamantene tåler mye, og kan trygt renses i de sterkeste rensemidler uten å ta skade.

Ca 130 000 000 karat, eller 25 000 kg diamanter blir produsert via gruvedrift hver år. De aller fleste naturlige diamantene kommer fra Afrika. Spesielt landene i Sør-Afrika.

Utvinning og handel med diamanter er regelmessig gjenstand for diskusjon, som for eksempel bloddiamanter som har finansiert afrikanske borgerkriger.

Bloddiamanter referer opprinnelig til diamanter som ble utvunet for å finansiere borgerkrig, som for eksempel i Liberia og Sierra Leone på 1990-tallet. Dette er diamanter som ble utvunnet på illegal vis og under brudd på menneskerettigheter.

For å begrense problemet fikk man i 2003 sertifiseringsordningen Kimberley prosessen for diamanter.

Diamanten blir slipt for å reflektere lysstrålene som kommer inn i steinen og tilbake til øyet. En brilliant slipt diamant har hele 57 fasetter. Diamantens høye lysbrytningsegenskap er grunnen til at diamanten får et nydelig fargespill i alle regnbuens farger. Effekten av dette kalles ”ild”.

Shop Diamantsmykker Gullsmed